Mišpule
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Mišpule

Mespilus germanica - Objednací číslo 4488003
Počet kusů v balení:1 ks
Odrůda dozrávající koncem října, přinášející pravidelnou a hojnou úrodu. Plody střední velikosti mají téměř kulový tvar, slupka je tmavohnědá. Samosprašná!
293,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

Stanoviště polostinné, slunné
Mrazuvzdornost mrazuvzdorná
Vysazovací vzdálenost (cm) 300
Doba zrání říjen konec
Výška dospělé rostliny 200-400 cm
STANOVIŠTĚ: Slunné, teplé, polostinné, chráněné před větrem a deštěm. PUDA: Propustná, výživná, spíše vápenitá. ZÁLIVKA: Dle potřeby, souvisí s množstvím listů. Půda nesmí nikdy úplně vyschnout. Mišpule nemá příliš ráda přímý déšť, listy hnědnou a zasychají. VÝŠKA: Podle podmínek od 2 do 4 m. LISTY: Úzké, dlouhé, na dolní straně chlupaté. Stálezelené. KVĚTY: drobné, bílé až do žluta. Rozkvétá na podzim (říjen – listopad), abychom se dočkali i plodů je nutné květy opylovat ručně štětečkem. PLODY: Na jaře následujícího roku (duben – květen). Vypadají jako jablíčka, ale jsou to kulovité malvice. Zralé plody jsou žlutohnědé a mají poměrně velká hnědá semena. Dužina je sladkokyselá, nažloutlá. Plody se konzumují většinou až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Plody obsahují několik velkých semen. Zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. ŘEZ: Všeobecně není nutný. Rostlinu lze velmi dobře tvarovat. ZIMA: Mrazuvzdorná.
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené