Mišpule
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Mišpule

Mespilus germanica - Objednací číslo 4488003
Počet kusů v balení:1 ks
Odrůda dozrávající koncem října, přinášející pravidelnou a hojnou úrodu. Plody střední velikosti mají téměř kulový tvar, slupka je tmavohnědá. Samosprašná! Dodáváme s volnými kořeny.
341,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

Stanoviště polostinné, slunné
Mrazuvzdornost mrazuvzdorná
Vysazovací vzdálenost (cm) 300
Doba zrání říjen konec
Výška dospělé rostliny 200-400 cm
STANOVIŠTĚ:
Slunné, teplé, polostinné, chráněné před větrem a deštěm.
PUDA:
Propustná, výživná, spíše vápenitá.

ZÁLIVKA:
Dle potřeby, souvisí s množstvím listů. Půda nesmí nikdy úplně vyschnout. Mišpule nemá příliš ráda přímý déšť, listy hnědnou a zasychají.

VÝŠKA:
Podle podmínek od 2 do 4 m.

LISTY:
Úzké, dlouhé, na dolní straně chlupaté. Stálezelené.

KVĚTY:
drobné, bílé až do žluta. Rozkvétá na podzim (říjen – listopad), abychom se dočkali i plodů je nutné květy opylovat ručně štětečkem.

PLODY:
Na jaře následujícího roku (duben – květen). Vypadají jako jablíčka, ale jsou to kulovité malvice. Zralé plody jsou žlutohnědé a mají poměrně velká hnědá semena. Dužina je sladkokyselá, nažloutlá. Plody se konzumují většinou až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Plody obsahují několik velkých semen. Zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty.

ŘEZ:
Všeobecně není nutný. Rostlinu lze velmi dobře tvarovat.

ZIMA:
Mrazuvzdorná.
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené