Tomel japonský
Tomel japonský
Tomel japonský
Tomel japonský
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Tomel japonský

Diospyros kaki Tipo' - Objednací číslo 4435249
Počet kusů v balení:1 ks
Význam slova „Diospyros”zní „božské ovoce” a tomel si toto pojmenování zaslouží. Místem původu je východní Asie. Od té doby, kdy si toto ušlechtilé ovoce podmanilo pulty potravinových prodejen, se tyto rostliny šíří po celém světě, a také u nás doma. Plody mají sladce nakyslou chuť, želatinovou konzistenci, aroma je pojením chutí meruněk, hrušek a broskví. Obliba stoupá nejen díky vynikající chuti, ale také díky vysokému obsahu vitamínů. Strom je estetický, s kulatou korunou, která na podzim hraje oranžovými barvami. Při minimálním seřezávání zůstává hezky kompaktní a česání ovoce je snadné. Sklízet můžeme od konce října, když pod tenkou slupkou plodů začne prosvítat dužina oranžové barvy dozrávajících plodů. Neobyčejně hezky působí pohled na zasněžený strom s ovocem – tomel lze sklízet i v zimě. V období první zimy nebo dokud rostlina nezesílí a nezakoření je třeba na zimu dobře chránit. Mrazuvzdorný do -15 stupňů. Přizpůsobivá, samosprašná rostlina. Dodáváme vyvinuté rostliny s kořenovým balem.
1200,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

Doba květu květen, červen
Stanoviště slunné
Vysazovací vzdálenost (cm) 300
Doba zrání říjen začátek
V kontejneru ano
Výška dospělé rostliny 300 cm
STANOVIŠTĚ: Slunné a teplé, chráněné a velmi světlé. Při pěstování v nádobě dbát na to, aby byla alespoň 60 cm široká a hluboká. PŮDA: Propustná, humózní, vláčná, lehce kyselá, hodnota pH 5,5 - 6,5. PŘIHNOJOVÁNÍ: Při pěstování v zahradě 1x za měsíc od dubna do srpna. Při pěstování v nádobě jedenkrát za týden v období od počátku květenství až do srpna přidáním hnojiva do zálivkové vody. VÝŠKA: Asi 3 m, v nádobě je růst menší kvůli omezenému prostoru pro kořeny Roste velmi pomalu, roční přírůstek není příliš velký. NÁROKY NA PROSTOR: 3 m² ODSTUP MEZI ROSTLINAMI: Cca. 3 m RŮST Hustá kulatá koruna podobná jabloním. LISTÍ: Na podzim se zbarví do žlutooranžova. KVĚTENSTVÍ: Na jaře (pozdní květenství) se v horní polovině čerstvých výhonků vytvářejí bledě žluté zvonky. Samosprašný, opylovače nepotřebuje, avšak při pěstování dvou tomelů vede vzájemné opylení ke zvýšení úrody. PLODY: Přibližně od 3. roku pěstování kulaté žlutooranžové plody podobné rajčatům. Sklizeň v září a říjnu. Po oloupání slupky se plody konzumují syrové - chuť se přirovná k meruňkám a hruškám. ŘEZ: Na jaře (v březnu) odstřihnout zaschlé větvičky(u mladých stromků) a dále pravidelným řezem udržovat přiměřený tvar koruny. PODZIM / ZIMA: Mrazuvzdorný jen do -10 až -15 stupňů! V zimě je bez listí. Chránit mulčem před mrazy, kmen obalit – zejména v prvních letech! Při pěstování v nádobě je nutné nádobu zateplit (obalit např. tkaninou) a přiležitostně zalévat, aby dřevina nevyschla (jen pokud nemrzne)! Při pěstování v nádobách je ale vhodnější přezimovat v chladné (přibližně kolem + 5 stup.), světlé místnosti, např. zimní zahrada...
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené