Hlíva ústřičná
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Hlíva ústřičná

Objednací číslo 7700491
Počet kusů v balení:1 ks
Jemná, často jako dlaň velká houba, kterou můžete připravit kus po kusu bez velkého odpadu. Velmi jednoduše bez jakékoliv předchozí znalosti můžete pěstovat máslově jemné, pikantní plodnice hlívy.
380,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

OBSAH BALENÍ: cca 1,8 kg slisovaného substrátu, podhoubí, návod na pěstování. Nejvhodnější období pro výsadbu od časného jara (min. 10 stup.C), až do pozdního podzimu. 1. KROK: Slaměné pelety nasypeme do velké nádoby (min. 40 l), a zalijeme 4 litry teplé vody o teplotě asi 35 stup.C. Pokud je teplota vody vyšší, počkáme, než pelety vychladnou. Vysoká teplota by mohla poškodit podhoubí. Pelety zvětší svůj objem asi 3x. Občas promícháme, aby všechna sláma byla vlhká, nesmí zůstat suchá místa. 2. KROK: Pro práci s houbovým podhoubím je zapotřebí mít čisté ruce nebo používat rukavice. S podhoubím je třeba pracovat opatrně, aby se nepoškodila vrchní vrstva. Rovnoměrně promícháme s navlhčenými peletami. 3. KROK: V zahradě najdeme stinné místo a vykopeme jámu o rozměrech 50 x 40 x 40 cm. Do takto připravené jámy přesypeme pelety smíchané s podhoubím. Vrstva by měla končit asi 10 cm pod okrajem jámy. Na povrch slámy nasypeme 1 cm vysokou vrstvou běžné zahradní zeminy, která nám pomůže vytvořit vhodné mikroklima pro růst a zabrání vysychání. 4. KROK: Za běžného počasí nevyžaduje hlíva příliš péče, běžný déšť poskytne dostatek vláhy. Při delším období sucha, zalijeme okolí jámy 1 litrem vody za dva týdny. Vývoj podhoubí a růst hlívy trvá 4-7 týdnů. Během této doby můžeme pozorovat postupné prorůstání podhoubí slámou, které tvoří bílý povlak. První houby můžete sklízet za 1 - 2 měsíce. Houby rostou ve vlnách. RŮST: Na jaře založené kultury začínají plodit v následujících 4-6 měsících. Na podzim založené kultury plodí od května/června následujícího roku. SBĚR HUB: Houby sbíráme, když dosáhnou požadované velikosti. To je nejlépe v době, kdy se okraje houby začnou stáčet dolů. Houby jsou přezrálé, když je okraj houby plochý, mění barvu (rezaví) a začínají se tvořit výtrusy - bílý prášek na spodní straně plodnice. Houby vyjmeme opatrně vykroucením, je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškození slámy. Hlívu sklízíme ve více vlnách. První dvě vlny tvoří až 85 % celkové sklizně. Jednotlivé vlny po sobě následují za 2 – 5 týdnů v závislosti na počasí a ročním období. Při chladnějším počasí jsou plodnice tmavší. Při vyčerpání dojde ke slehnutí a zhnědnutí slámy. Nikdy neponecháváme přezrále houby nebo kusy hub po sklizni – může dojít k rozvoji plísní a hniloby. Je třeba též chránit před slimáky, hmyzem a hlodavci. Nejvýhodnější jsou různé moskytiéry nebo sítě. Ochrana nesmí bránit přístupu světla a vzduchu.
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené