Yuzu
Yuzu
   
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Yuzu

Citrus junos - Objednací číslo 6630639
Počet kusů v balení:1 ks
Yuzu je druh citrusu pocházející z východní Asie. Vznikl přirozeným zkřížením mandariny a ičang papedy. Jedná se o trnitý keř nebo malý strom. Listy jsou úzké, kopinaté, sytě zelené s výrazným aroma. Plody jsou kulaté, ve velikosti mandarinky. Slupka je žlutá až oranžová, hrbolatá a aromatická. Dužina má světle žlutou barvu, je bohatá na semena a méně šťavnatá. Chuť je pikantní, kyselá a hořkosladká. Zralé plody jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a přírodních antioxidantů. Využívají se především k dalšímu zpracování do dezertů, nápojů, sirupů či k výrobě marmelády. Vyžaduje slunné až polostinné stanoviště a propustný, výživný substrát s mírně kyselým pH. Rostlina preferuje vyšší vzdušnou vlhkost, doporučujeme pravidelně rosit. Přezimovaní na světlém místě s teplotou kolem 5 - 10 stupňů. Dodáváme rostliny ve velikosti cca 40 - 50 cm.
879,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

Doba květu květen, červen
Stanoviště slunné
Mrazuvzdornost citlivá na mráz
V kontejneru ano
Výška dospělé rostliny 100-150 cm
STANOVIŠTĚ: Slunné, světlé a chráněné. V našich podmínkách se pěstuje jako přenosná rostlina v nádobě. Ideální teplota během vegetačního období se pohybuje mezi 20 - 24 stupni. Od jara do podzimu mohou být rostliny umístěny na venkovním stanovišti (balkon, terasa, zahrada). Doporučujeme vybrat stanoviště chráněné před prudkým deštěm, průvanem a přímým poledním sluncem. PŮDA: Výživná, propustná, mírně kyselá (hodnota pH od 5,5 do 6) HNOJENÍ: Od května do srpna hnojivem na citrusy, dávkování podle návodu zhruba 1x za 2 týdny. ZÁLIVKA: Rovnoměrná, nejlépe dešťovou vodou, zemina by neměla vyschnout. V misce pod květináčem by neměla zůstávat voda, hrozí, že uhnijí kořeny. Vhodné je občasné rosení listů v letních měsících, kdy je horko. LISTY: Listy jsou úzké, lesklé, kopinaté, tmavě zelené. Žluté listy jsou znakem nedostatku železa (chloróza), žloutnutím listů se může také projevovat nedostatek vody. KVĚTY: Bílé, květen – červen. PLODY: Plody se podobají mandarince. Slupka je žluto oranžová, hrbolatá, aromatická. Dužina má světle žlutou barvu, má hodně semen, je méně šťavnatá. Chuťově jsou kyselé až hořkosladké. Zralé plody obsahují hodně vitamínů, minerálů a anzioxidantů. ŘEZ: Na jaře odstraňte staré, suché větvičky a výhony, které směřují příliš hustě dovnitř koruny. ZIMA: Není zimovzdorný. V našich povětrnostních podmínkách se pěstuje v přenosné nádobě. Přezimování při teplotě kolem +10 stupňů. Důležitý je dostatek světla. Ve stínu rostlina slábne a opadávají listy. Zálivku omezíme. Pozor na umístění v blízkosti topení, mohlo by také dojít k usychání a opadávání listů.
Nedávno zobrazené