Zakrslý rakytník, samičí
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Zakrslý rakytník, samičí

Hippophae rhamnoides 'Tytti' - Objednací číslo 3301180
Počet kusů v balení:1 ks
Tytti je kompaktně rostoucí samičí odrůda rakytníku. Dorůstá do výšky kolem 2 metrů a je tak menší, než běžné odrůdy rakytníku. Pochází z Finska a vyniká svou odolností. Plody rakytníku dozrávají od srpna do září a dlouho zůstávají na rostlině. Mají vysoký obsah vitaminu C a lze je použít například k výrobě šťáv, želé, marmelád. Pokud plody, ponecháte na rostlině, budou vítanou potravou ptactva v zimě. Rakytník je dvoudomý, aby rostlina plodila, je nutné vysadit také samčí rostlinu, která slouží jako opylovač.
408,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

Doba květu březen, duben
Stanoviště slunné
Mrazuvzdornost mrazuvzdorná
Vysazovací vzdálenost (cm) 100
Doba zrání červenec začátek
Výška dospělé rostliny 200 cm
Tento Rakytník je nízký, trnitý, dospělosti do 2 m. Má zeleno stříbrné listy a oranžové bobule. U nás se používá většinou jako okrasný nebo zpevňující keř na náspech u silnic, ale léčivé účinky této rostliny byly donedávna přehlíženy. Má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek (vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobulka). SAMČÍ PUPENY jsou 2-3 krát větší než PUPENY SAMIČÍ. Jejich květy jsou bezkorunné a ve květu je nálevkovitý kalich se dvěma kališními cípy, v němž je skrytý pestík. BARVY KVĚTŮ SAMČÍCH A SAMIČÍCH ROSTLIN JSOU TAKÉ ROZDÍLNÉ. Samičí květy mají žlutavou barvu, kdežto samčí zelenavě stříbřitou a pupeny samčí rostliny mají větší a hustější pupeny. Samčí květy obsahují čtyři tyčinky složené z podélných prašníků a krátkých nitek. Květy skládají krátké hrozny na větvičkách z minulého roku. Rakytník dobře roste v každé půdě. NESNESE TRVALÉ ZAMOKŘENÍ nebo zasolení. Při zavlažování a přihnojování přináší vysoké výnosy. Spon výsadby 2,5 m x 3 m. Při výsadbě se vyplatí přidat dobrý kompost a superfosfát. Nesnáší zastínění, potom neplodí. SKLIZEŇ PLODŮ ručně je velmi náročná. Plody je nejlépe odřezat i s větévkami, dát do PE sáčku do mrazáku, více než – 20°C. Druhý den se nárazem na podložku plody oddělí a vysypou ze sáčku. Aby sklizeň byla každoroční, je nutné plodové keře mít dva a sklizeň řezem střídat, nebo každý rok sklízet jen polovinu keře. Řezat jen výhony do průměru 1cm. Je velmi nenáročný a mnohostranně užitečný. Snáší velmi dobře sucho (nesmí ale zaschnout po vysazení, než zakoření!). Má daleko rozvětvený a hluboký kořenový systém. Vytváří kořenové výhonky, proto ho vysazujte jen tam, kde časem jeho rozrůstání nebude na obtíž. Je to rostlina dvoudomá, proto JE POTŘEBA VYSADIT SAMČÍ I SAMIČÍ KEŘE. Samičí rostlina je ta, která plodí, proto se doporučuje vysazovat v poměru pět až deset samičích na jednu samčí. Pozná se hlavně na jaře, podle větších zárodků pupenů. PYL PŘENÁŠÍ VÍTR, nikoliv hmyz, takže opylovač musí být vždy po větru. Plody uzrají v září až v říjnu.
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené