Oregáno

Oregáno

Objednací číslo 65967
Počet kusů v balení:1 ks
Dobromysl obecná. Nenápadné bylince, která se dnes používá jako oblíbené koření se od nepaměti připisovala kouzelná moc. Dala se její pomocí přičarovat láska a patřila mezi tzv. "svatojánské kvítí" – natrhané na svátek sv. Jana mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi. Podporuje chuť k jídlu. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť. Je nezbytnou součástí italské a řecké kuchyně. Nejčastěji se přidává do omáček, k těstovinám, do pizzy, pečených ryb a salátů.
116,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

STANOVIŠTĚ: Slunné, spíše suché (např. skalka). PŮDA: Propustná, bohatá na živiny. Zálivka vyvážená. PĚSTOVÁNÍ: Může být vysazená na záhon nebo pěstovaná v nádobě. Na záhoně se velmi bujně rozrůstá! KVĚT: Červenec – září. Drobné, bílé nebo růžové. LISTY: Vonné, malé, vejčité, hebké a mírně ochmýřené. RUST: Tvoří většinou poléhavý keřík. Dorůstá do výšky cca 30 - 50 cm. SKLIZEŇ: Rostlina se používá čerstvá nebo sušená. Lístky a stonky sklízíme kdykoliv po celý rok kromě zimy. Stonky (cca 15 – 20 cm) sušíme ve svazcích na teplém stanovišti, které je dobře větrané. Sušené listy uchováváme v dobře uzavřených nádobách na chladném, tmavém místě. Čerstvé listy uchováváme např. v lednici v igelitovém sáčku nebo v mrazáku. ZIMA: Mrazuvzdorná, na zimu zastřihnout nad zemí a zakrýt chvojím. TIP: Rostliny vybrané k rychlení vyjmeme začátkem října opatrně se zemním balem z půdy. Přesadíme menší zastřižené trsy do vhodné nádoby, doplníme zeminou a umístíme do pařeniště nebo do chladné místnosti. Takto ponecháme rostlině asi měsíc klidu a teprve potom ji umístíme na zimu do bytu na okenní parapet. Pozor na dlouhodobější přemokření!
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené