Šalvěj

Šalvěj

Objednací číslo 65971
Počet kusů v balení:1 ks
Bylinka, která dříve byla považována za všelék. Pomáhá například proti přílišnému pocení, uklidňuje trávicí trakt, má hojivé účinky a působí také jako konzervant. Výrazná a hořká chuť šalvěje se velmi hodí k tučnému masu – ke skopovému, vepřovému, telecímu, také k tučným rybám, k divočině. Je možné ji použít také do nádivek, do rizota, dušené zelenině, do paštik, luštěninových polévek, do marinád.
116,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

STANOVIŠTĚ: Slunné, chráněné. PŮDA: Propustná, hlinitopísčitá, spíše zásaditá. Zálivka vyvážená. Nemá ráda hnojení! PĚSTOVÁNÍ: Může být vysazená na záhon nebo pěstovaná v nádobě. KVĚT: Světle fialové. Suché květy ostříháme, aby se rostlina zbytečně nevysilovala tvorbou semen. LISTY: Oválné, stříbřitě šedozelené, plstnaté. RUST: Polokeř s metlovitě rozvětveným stonkem. Dorůstá do výšky 70–80 cm. SKLIZEŇ: Pravidelným sestřihováním a zaštipováním konců rostlinky keř zhoustne a bude mít pěkný kompaktní vzrůst. Sklízíme nejlépe za suchého slunného dne. Ideální dobou je poledne, vždy před rozkvětem, jelikož pak ztratí větší část aroma. Při sklizni odstřihneme nedřevnaté části rostliny. Celou nať sklízíme dvakrát do roka, uřízneme ji zhruba 10 cm nad zemí. Listy usušíme při teplotě okolo 30 °C. Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené a plstnaté. ZIMA: Mrazuvzdorná, na zimu zastřihnout zhruba 10 cm nad zemí a zakrýt chvojím. TIP: Rostliny vybrané k rychlení vyjmeme začátkem října opatrně se zemním balem z půdy. Přesadíme menší zastřižené trsy do vhodné nádoby, doplníme zeminou a umístíme do pařeniště nebo do chladné místnosti. Takto ponecháme rostlině asi měsíc klidu a teprve potom ji umístíme na zimu do bytu na okenní parapet. Pozor na dlouhodobější přemokření!
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené